Тези микроорганизми са възкресени, след като са били замръзени в продължение на 24 000 години

blank
Кадър: Youtube
- Реклама -

В продължение на 24 000 години микроскопичният многоклетъчен организъм Бделоиден Ротифер е лежал замразен в сибирската почва

Но когато учените го изкопават, остават изненадани от факта, че многоклетъчният организъм не само е оцелял, но е и в състояние да се размножава.

Съществото е микроскопично безгръбначно, наречено ротифер. Тези малки водни животни живеят във водни басейни по целия свят и способността им да оцеляват при условия като замръзване и дехидратация е впечатляваща.

- Реклама -

Предишни проучвания доказват, че микроорганизмите могат да оцелеят в замразено състояни до 10 години, предаде BBC.

„Нашият доклад е най-убедителното доказателство към днешна дата, че многоклетъчните животни могат да издържат на десетки хиляди години в криптобиоза, състояние на почти преустановен метаболизъм“, казва авторът на изследването Стас Малавин в изявление.

„Изводът е , че многоклетъчният организъм може да бъде замразен и съхраняван като такъв в продължение на хиляди години и след това да се върне към живота“, обясни още той.

Той отбелязя, че са необходими повече изследвания, за да се види как е постигнал подвига. Учените в проучването замразиха и размразиха десетки животни в лаборатория, за да изследват процеса.

Бделоиден Ротифер са микроорганизми, които обитават сладководните води по целия свят. Името ротифер произлиза от латински и означава „носител на колела“.

Съществата са известни със способността си да издържат на крайности. Те са едни от най-устойчивите на радиоактивни животни на Земята, според New York Times, в която се съобщава, че могат да издържат и на ниско съдържание на кислород, глад, висока киселинност и години на дехидратация.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова

- Реклама -