Това е първата държава, която прие Bitcoin за официална валута

106

Ел Салвадор прие закон, който одобри Биткойн като официално платежно средство. Това я прави първата държава в света, която официално прие криптовалутата като официална форма на валута

Депутатите в страната от Централна Америка гласуваха приемането на „Закон за Bitcoin”. Цели 62-а от общо 84 депутати подкрепиха законопроекта, предава CNBC. Гласуването бе първа крачка за приемането на виртуалната валута, като това ще стане окончателно след съответния законодателен процес на страната.

„Целта на този закон е да регулира биткойните като неограничено законно платежно средство с освобождаваща сила, неограничена при всякакви транзакции. Задължението на държавата е да улесни финансовото включване на своите граждани, за да гарантира по-добре техните права“, гласи законът.

Официалната валута на Ел Салвадор е американският долар. Около една четвърт от гражданите на страната живеят в Съединените щати, като през 2020 г. те са изпратили у дома парични преводи за над 6 милиарда долара. Президентът на страната, Найбиб Букеле, отбеляза, че Биткойнът може да бъде най-бързият и надежден начин за прехвърляне на тези парични преводи.

В Twitter някои финансови и юридически наблюдатели описаха промяната в закона като забележително постижение и промяна на играта, докато други повдигнаха опасения за нестабилността на криптовалутата. Експертите предупредиха, че това може да усложни нещата и с Международния валутен фонд (МВФ), където Салвадор търси програма за над 1 милиард долара.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова