Главоболието може да е сигнал за опасно заболяване

104

Повечето хора получават главоболие от време на време, като обикновено то преминава след няколко часа

Но какво се случва ако имате силно главоболие, което продължава дълго време?  Означава ли, това е признак на сериозно мозъчно заболяване?

Медицинските експерти в голяма степен отхвърлят това твърдение.  Макар че е лесно да се паникьосате, когато главата ви боли силно, лекарите твърдят, че това не винаги е повод за притеснение, съобщават от Independent.

„Главоболието е най-разпространеният симптом сред населението, като 97% от хората са страдали от главоболие на даден етап“, обяснява неврологът д-р Фаяз Ахмед. „Добрата новина е, че по-голямата част – почти 99% от случаите са доброкачествени, което означава, че нямат сериозна  причина за притеснение. Само 1% или дори по-малко са сериозни. „

Какви са различните видове главоболие?

Двете основни видове главоболие са вторични и първични главоболия. Търнър казва, че вторичните главоболия могат да бъдат причинени от кървене или тумори в мозъка, а също и от нещо по-малко сериозно, като инфекция на синусите, причинена от настинка.

Първичните главоболия се появяват, когато няма структурна причина за главоболието и болката е свързана с необичайни сигнали в мозъка, пояснява неврологът. Има два основни типа първично главоболие – главоболие при напрежение, което е най-често срещаният тип, и главоболи при мигрена.

Ето кои симптоми на главоболие издават, че трябва незабавно да посетите лекар

Внезапна остра болка в главата

Рязката поява на силно главоболие може да бъде причина за безпокойство, казва д-р Търнър. Той описва това като „гръмотевично главоболие“, което се появява внезапно. Болката е много силна и наподобява силен удар в главата.

 Скованост на врата и треска

Ако главоболието е съчетано със скованост на врата или треска, Търнър предупреждава, че това са възможни симптоми на менингит, които изискват спешна медицинска помощ.

Силно главоболие, което те събужда през нощта

Ако се будите през нощта заради силно главоболие, или болките се усилват, когато лежите, това може да бъде симптом за повишено налягане в главата. Това повишено вътречерепно налягане или вътречерепна хипертония (IH) може да се появи внезапно след тежко нараняване на главата или инсулт, или, рядко, може да бъде постоянен, дълготраен проблем, без ясна причина – обяснява още неврологът.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова