Военният министър: Издирваме пилота, не са открити все още и останките на самолета (ОБНОВЕНА)

260

По думите на Георги Панайотов всичката налична техника е включена в търсенето на пилота

Продължава издирването на пилота, управлявал изчезналия от радарите изтребител МиГ-29 край Шабла. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов пред bTV.

„Всичко, с което разполагаме, е включено в операцията по търсене и спасяване на пилота. Няма сигнал от него, внезапно е изчезнал от радарите“, каза Панайотов и добави, че в момента се уточнява дали пилотът е катапултирал.

Изтребител „МиГ“ на ВВС е паднал край Шабла

Той обясни, че изтребителят е бил сам, изпълнявал е задача в рамките на учението „Шабла 21 “ – стрелял е по цел. Служебният министър на отбраната заяви, че не иска да спекулира с възможните причини за инцидента и иска да станат ясни фактите, преди да коментира.

„В района на инцидента има две фрегати, един миночистач, на неговия борд има уред за измерване на дълбочината и съответно за търсене на останки от машината. Все още не е локализирана. Участват и хеликоптери от ВВС и ВМС, включително и дрон“, обясни ресорният министър.

Панайотов посочи, че тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено след инцидента.

Към 10 часа е била намерена спасителната жилетка на пилота на падналия самолет. Това съобщи за Нова телевизия военният министър на отбраната Георги Панайотов. Той добави, че въпреки малките шансове пилотът да бъде намерен жив, спасителната акция продължава.

Министърът добави, че жилетката е открита в морето. Тялото липсва. Почти със 100% сигурност машината е паднала в Черно море, добави той. Състоянието на самолета е било добро и е позволявало безроблемната му експлоатация.

По публикацията работи Снежина Раева