Не претопляйте тези храни в микровълновата. Може да станат токсични

87

Свикнали сме да приготвяме големи количества храна, които да претопляме през следващите дни

Има някои храни обаче, които стават изключително токсични, когато се претоплят в микровълновата.

Ето кои са те:

1. Картофи

Те губят полезните си съставки при претопляне. Дори да ги оставите на стайна температура по-дълго време, може да станат токсични и да причинят гадене и натравяне при консумация.

 Ориз

Оризът има спори, които може да се превърнат в бактерии, които остават активни дори след топлинна обработка. Когато оризът остане на топло дълго време, след като е бил сготвен, има голяма вероятност да образува токсини, които причиняват повръщане и диария.

 Яйца

Богати на протеини, те са полезни, но трябва да се консумират ограничено и по възможност веднага след приготвянето им. Ако се претоплят, образуват токсини, които причиняват щети на храносмилателната система.

Пиле

Пилето също е богато на протеини и се превръща във вредна храна при претопляне, която атакува храносмилателната система. Ако искате да консумирате вече сготвено пиле, по-добре го яжте студено в салата.

Спанак

Като всички останали зелени зеленчуци, спанакът е богат на желязо и нитрати. Когато се претоплят, тези нитрати могат да се превърнат в нитрити и други известни канцерогени (вещества, които могат да причинят рак в жива тъкан).

Олио

Олио от гроздови семки, орехово масло, масло от авокадо, лешниково масло и лененото масло, всички имат много ниска точка на кипване. Ето защо, когато ги претопляте, те гранясват. Така че, не ги използвайте за готвене, печене или пържене, а по-скоро за овкусяване накрая.

По публикацията работи: Ралица Димитрова