Над 800 души бяха арестувани след мащабна международна операция срещу организираната престъпност

320

Над 800 души бяха арестувани по целия свят като част от голямо транснационално разследване на организирана престъпност, предаде Euronews

Операцията „Троянски щит“ е била ръководена от  Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР), като е включвала полиция от шестнадесет държави, както и Европол, правоприлагащата агенция на Европейския съюз.

 До прехващането на съобщенията се стигнало благодарение на приложение, наречено ANOM, което  е ползвалило престъпници от целия свят, за да общуват кодирано, но което е било де факто контролирано от ФБР.Престъпниците си пишели, а полицаите четели в реално време неща като заговори за убийство и маршрути за трафик на дрога.

Операцията е започнала още през 2018 г. и довела до координирани арести в Азия, Северна и Южна Америка, Европа и Близкия Изток.

За масовите арести първи съобщиха полицаите в Австралия, които също участвали в операцията. Само там са били заловени 3 тона наркотици и 45 милиона австралийски долара в брой.

Австралийският министър-председател Скот Морисън заяви пред репортери, че това е преломен момент, който ще запази общностите в страната по-безопасни.

„Днес австралийското правителство, като част от глобална операция, нанесе тежък удар срещу организираната престъпност“, каза Морисън. „Не само в тази страна, но и такава, която ще отекне около организираната престъпност по целия свят.“

Лекуфе също така определи операцията като „истински пробив“, който позволи на властите да придобият „изключителна представа за криминалния пейзаж и ще осигурят разследване за спиноф“.“Това също така показва, че престъпните мрежи през 21 век са по-гъвкави  отколкото се смяташе досега“, подчерта той.

По публикацията работи: Ралица Димитрова