Заради Навални: Москва въведе санкции срещу 9 канадски служители

59

Русия включи в черния списък девет канадски високопоставени служители, участвали във формирането и провеждането на антируска политика, предаде ТАСС

Руската дипломация е забранила на 9 висши служители да влизат в страната „за неопределено време“.

„В отговор на незаконни санкции, наложени от канадското правителство срещу граждани на Руската федерация на 24 март 2021 г., под измисления предлог за предполагаемото преследване на руския гражданин Алексей Навални, осъден за незаконни действия, беше взето решение за неопределено време забрани влизането в Русия на следните лица с канадско гражданство „, се казва в съобщението на руското правителство.

Сред санкционираните са министъра на правосъдието Дейвид Ламети, комисарят на поправителната служба на Канада Ан Кели, комисарят на Кралската канадска конна полиция Бренда Луки, директор по политиката на министър-председателя Марци Суркес, министърът на междуправителствените въпроси Доминик Льоблан,заместник-министъра на Министерството на националната отбрана Джоди Томас.

В списъка влизат също заместник-началникът на щаба на отбраната Майкъл Руло, заместник-комисар на Кралската канадска конна полиция Брайън Бренан  и контраадмирал Скот Бишоп, командир на разузнавателното командване на канадските сили.

Руската дипломация уточни, че става въпрос за „ответни мерки“ на канадските санкции срещу 9 висши руски представители, оповестени на 24 март.

Отава тогава посочи, че канадските мерки се вписват в рамките на съгласувани дипломатически усилия за оказване на натиск върху висши служители от руската администрация, замесени в опита за убийство на Алексей Навални.

Ограничителният списък включваше руския ръководител на ФСБ Александър Бортников, първия заместник-началник на кабинета на президентската администрация Сергей Кириенко, директора на Националната гвардия Виктор Золотов и др.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова