Свикнали сме да приготвяме големи количества храна, които да претопляме през следващите дни
Има някои храни обаче, които стават изключително токсични, когато се претоплят в микровълновата.
Ето кои са те:
1. Картофи
Те губят полезните си съставки при претопляне. Дори да ги оставите на стайна температура по-дълго време, може да станат токсични и да причинят гадене и натравяне при консумация.
Ориз
Оризът има спори, които може да се превърнат в бактерии, които остават активни дори след топлинна обработка. Когато оризът остане на топло дълго време, след като е бил сготвен, има голяма вероятност да образува токсини, които причиняват повръщане и диария.
Яйца
Богати на протеини, те са полезни, но трябва да се консумират ограничено и по възможност веднага след приготвянето им. Ако се претоплят, образуват токсини, които причиняват щети на храносмилателната система.
Пиле
Пилето също е богато на протеини и се превръща във вредна храна при претопляне, която атакува храносмилателната система. Ако искате да консумирате вече сготвено пиле, по-добре го яжте студено в салата.
Спанак
Като всички останали зелени зеленчуци, спанакът е богат на желязо и нитрати. Когато се претоплят, тези нитрати могат да се превърнат в нитрити и други известни канцерогени (вещества, които могат да причинят рак в жива тъкан).
Олио
Олио от гроздови семки, орехово масло, масло от авокадо, лешниково масло и лененото масло, всички имат много ниска точка на кипване. Ето защо, когато ги претопляте, те гранясват. Така че, не ги използвайте за готвене, печене или пържене, а по-скоро за овкусяване накрая.
По публикацията работи: Ралица Димитрова