Почина Дейвид Душман, последният останал жив освободител на Аушвиц

307

Дейвид Душман е починал на 98-годишна възраст в Мюнхен, където е живеел през последните няколко години, предаде BBC

Той бе последният оцелял войник, участвал в освобождението на нацисткия лагер на смъртта в Аушвиц

Душман е бил доброволец в Червената армия като шофьор на танк и е участвал в битката при Сталинград и битката при Курск по време на Втората световна война. Той  е получил повече от четиридесет отличия, включително орденът на Отечествената война

В ранния следобед на 27 януари 1945 г. Душман е прекарал своя танк Т-34 над електрическата ограда на концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау в окупирана Полша като по този начин инициира освобождаването на лагера.

В лагера Аушвиц той става свидетел на гладуващи хора  и купища мъртви тела.“Когато пристигнахме, видяхме тези нещастни хора и пробихме оградата с танковете си. Дадохме храна на затворниците и продължихме“, разказа Душман пред Ройтерс миналата година.

Той обясни,че не е знаел, че Аушвиц съществува по време на войната, като е научил за зверствата, извършени там в годините след това.

След войната Душман учи медицина и спорт. Той става шампион по фехтовка на Съветския съюз през 1951 г., след което е треньор на женския национален отбор на СССР, който печели много олимпийски титли.

„Смъртта на  дълбоко ме натъжи“, каза президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Германецът, бивш фехтовач, си спомни своята среща с Душман през 1970 г.

„Той веднага ми предложи своето приятелство и съвети, въпреки опита си от войната и от Аушвиц – дълбоко хуманен жест, който никога няма да забравя.“, каза той

След като се премества в Мюнхен, Давид Душман е треньор във фехтовална школа чак до 94-годишна възраст.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова