Българската народна банка празнува. Какъв е поводът

54

На днешната дата се навършват 142 години от първата парична операция на Българската народна банка. Дейността на БНБ започва на 6 юни през 1879 г. с „внасянето на една сума в размер на 8 687 043 лева, от които 2 000 000 лв. за капитал и резервен фонд, а остатъкът за безсрочен безлихвен влог. Още същия ден е била извършена първата операция от 1500 лв. срещу залог“.

Учредена през 1879 г., БНБ е една от най-старите централни банки в света – тринадесета по реда на създаването си, с богата история и архив. Банката насърчава историческите изследвания в областта на финансите и икономиката, включително работата с исторически данни, предвид тяхното значение за разбиране на основни финансови и икономически процеси и причинно-следствени връзки в дълъг исторически контекст, предаде БНТ.

Като част от изследователската си дейност в областта на историята днес БНБ публикува данни от историческите баланси на Банката за периода 1884 г. – 1940 г. и статия за историята на своята сграда на пл. „Княз Александър I“ в София.

Историята на сградата на БНБ започва на 29 март 1920 г. когато Управителният съвет на БНБ поради разрастването на дейността на Банката взема решение за закупуване на място за постройка на ново банково здание, което да отговаря на нарастващите потребности в дългосрочна перспектива.

Статията описва етапите от строежа на сградата, както и нейните архитектура, екстериор, интериор, художествена колекция и музейна експозиция. Освен историческите факти статията представя снимки и копия от оригинални документи, свързани със сградата.