Спират ли добавката от 50 лева към пенсиите. Министър Донев: Има проблем с намирането на парите

1001
blank
Кадър: Novini.bg
- Реклама -

Според министър Гълъб Донев има проблем с осигуряването на добавките от 50 лв. към пенсиите.

„Ние сме може би първата държава в ЕС, която започна да прилага решение по закона „Магнитски“. Това, което сме направили, е да защитим държавните предприятия, за да не се допускат отношения с лицата, посочени в списъка със санкции на САЩ“, заяви  социалния министър Гълъб Донев, предаде БНР.

„Всичко, което прави правителството, е прозрачно и професионално, няма лица и фирми (под санкции – б.р.), които да са в близък контакт с правителството“, коментира служебният министър.

- Реклама -

Служебното правителство изготви програма за 2,5 милиарда лева, с която бизнесът ще бъде подкрепен чрез кредити през търговските банки, което министър Донев подчерта, че е използване на свободен ресурс в търговските банки, като държавата става гарант за тези кредити:

„Тези нови мерки все още са в проектен етап. За всяка една от тези мерки ще бъде необходима нотификация от държавата пред ЕК, това ще са мерки, които да подпомогнат бизнеса и заетостта през есенния сезон“.

Донев уточни, че за да бъдат ефективни мерките, трябва да бъдат разработени в няколко варианта, в зависимост от конкретната ситуация на развитие на пандемията.

„Досегашните мерки, прилагани от началото на пандемията, дават добър резултат по отношение на запазването на заетостта. Към днешна дата безработицата в страната е на ниско ниво, върнахме се на нима от преди Covid пандемията“, посочи служебният социален министър.

Проблемно е намирането на пари за добавката от 50 лева на пенсиите, каза министър Донев и обясни, че тези пари не са планирани като разход в бюджета на ДОО. Той подчерта, че служебното правителство ще спази ангажимента си да дава тази добавка към пенсиите до края на мандата си.

- Реклама -