Huawei пуска на пазара първите смартфони с операционна система HarmonyOS

67

Китайската технологична компания Huawei обяви, че от днес пуска на пазарите с Азия смартфони с операционна система HarmonyOS, предаде BBC. Компанията все още не е обявила датата за глобално стартиране на тези устройства.

През последните две години САЩ наложи редица санкции срещу Huawei. През 2019 г. компанията бе включена от Вашингтон в черен списък, който ограничи достъпа и до американски технологии. Huawei също така няма достъп и до услугите на Google, което затруднява продажбите на смартфоните й с Android на западните пазари.

Huawei не е първата компания, която опитва да подкопае доминацията на Android на пазара на смартфони. Цели 95,4% от доставените през 2019 г. смартфони са били с операционната система на Google, а 14,6% с iOS на Apple. Samsung и Amazon не успяха да наложат своите операционни системи Tizen и Fire.

Досега операционната система HarmonyOS се предлагаше само при някои смарттелевизори.

„HarmonyOS е проектирана така, че да осигури спойка между нарастващия набор от свързани устройства, към които Huawei се насочва“, коментира главният анализатор в CCS Insight Бен Ууд.

Китайската компания сподели, че се надява да успее да последва примера на Apple, като има единна софтуерна платформа, която се разширява във всички посоки, предоставяйки безпроблемно изживяване на клиентите, които купуват в нейната екосистема от продукти.

Според агенция Синхуа базираният в Шънджън технологичен гигант очаква 300 млн. устройства да бъдат оборудвани с HarmonyOS до края на годината.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова