Радев и Борисов почетоха паметта на Христо Ботев

79

Президентът Румен Радев и бившият министър-председател Бойко Борисов отдадоха почит пред паметта на героя, революционер и поет Христо Ботев и загиналите в битката за свобода. Хвалебствените слова бяха публикувани на Фейсбук страницата на президента и на официалния профил на Борисов

„Всяка година Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България ни обединява в мълчание и размисъл.

Ботев е родолюбец докрай и затова моралните му присъди и днес стряскат родоотстъпниците, самозабравилите се, преялите с власт. Казва ни кривиците без витиеватост и безкомпромисните му слова учат да надигаме глас срещу неправдата, да вървим с гордо изправени глави срещу потисничеството. Пробуждат съвестта ни и издигат самочувствието ни като народ.

Днес отново като един ще притихнем в знак на преклонение пред българските герои. Но именно тази минута тишина припомня отговорността ни пред поколенията – онези преди нас, но най-вече онези след нас. От делата ни зависи какъв завет ще им оставим.

Поклон пред загиналите за свободата на Отечеството!“, написа Радев в социалните мрежи.

„Поклон пред великия Христо Ботев – героят, който даде всичко за България! Поклон пред делото на всички, дали живота си за свободата на България! За да продължим да живеем и да се развиваме свободно като европейци, сме длъжни да спрем хаоса и да покажем отговорност! Пак ще повторя, че човешките права се отстояват всеки ден с дела“, каза Борисов.