Мащабна кибератака спря работата на най-големия производител на месо в света

62

Поредна кибератака. Този път засегната е най-голямата компания за преработка на месо в света

Най-големият доставчик на месо в света е засегнат от мащабна кибератака, предаде BBC. Компютърните мрежи в компанията JBS са били хакнати. Това е довело до временно спиране на някои операции в Австралия, Канада и САЩ. Кибератаката е засегнала хиляди работници и може да доведе до недостиг на месо или да повиши цените за потребителите.

Компанията твърди, че атаката срещу рансъмуер произхожда от престъпна група, която вероятно е базирана в Русия. При атаката, хакерите са влезли в компютърна мрежа и са заплашили да причинят смущения или да изтрият файлове,  ако не им бъде платен откуп.

ФБР разследва нападението. JBS заяви, че е постигнала „значителен напредък“ в разрешаването на кибератаката и се надява по-голямата част от заводите й да заработят още днес.

JBS е най-големият доставчик на месо в света. Компанията има повече  от 150 завода в 15 страни. Основана е в Бразилия през 1953 г. от животновъда Хосе Батиста Собриньо.

В момента  компанията има повече от 150 000 служители по целия свят. В САЩ JBS преработва почти една четвърт от говеждото месо в страната и една пета от свинското месо.

Петте най-големи завода за говеждо месо на JBS са в САЩ и атаката е засегнала една пета от производството на месо там, според Bloomberg. Заводите в Австралия и Канада също са засегнати, но операциите на компанията в Южна Америка не са нарушени.

Миналия месец доставката на гориво в югоизточната част на САЩ беше осакатена в продължение на няколко дни, след като атака на рансъмуер беше насочена към колониалния тръбопровод. Разследващите казват, че нападението е свързано и с група, свързана с Русия.

Colonial Pipeline потвърди, че е платил откуп за 4.4 милиона долара (3.1 милиона британски лири) на отговорната банда за киберпрестъпници.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова