Малкото червено изкушение не е за всеки организъм
Диетологът-ендокринолог Татяна Филипова разказа, че сега започва сезонът на широката продажба на ягоди и малко хора си отказват удоволствието да се насладят на ароматното плодче.
Не бива обаче да се забравя, че не за всеки ягодката е полезна, а за някой може дори да се окаже опасна, пише zdrave.to.
„Ако разглеждаме ягодите като алерген, тогава употребата на това зрънце може да причини сериозна вреда на здравето и дори да бъде животозастрашаваща“, предупреди специалистът.
Експертът добави, че за тези, които са алергични към ягоди, е по-добре изобщо да изключат този плод от менюто и да не рискуват. Тъй като случаят може да бъде труден и човекът може да получи анафилактичен шок с непредсказуем край.
Ако човек няма алергии, тогава ягодите могат да се консумират, отбеляза Филипова в интервю за Канал пет.
Тя добави, че това се отнася и за бременните жени.
Кърмещите майки трябва да разгледат по-отблизо не само състоянието си, но и как употребата на ягоди влияе върху здравето на бебето.
„Ако майката и детето нямат обрив, не се наблюдават проблеми с храносмилането и други неприятности, тогава червеното зрънце не е противопоказно за тях“, казва диетологът и добавя, че в този случай е по-добре да се консумират ягодите умерено.
Също така си струва да бъдете особено внимателни към хора със заболявания на стомашно-чревния тракт, особено в стадия на обостряне или ремисия.
Leave a Comment