Мутациите на коронавируса вече с нови имена – „Алфа“, „Бета“, „Гама“

46

СЗО реши да въведе по-лесни имена на най-разпространените щамове на Ковид 19

Мутациите на коронавируса вече имат нови наименования. Причините за това решение са няколко. Едната от тях е, че досега щамовете бяха обозначавани със сложни кодове, които са трудни за запомняне. Другата е, че те често са свързани с държави от които са произлезли, а това може да се окаже негативно въздействие върху тях.

Затова четирите варианта на коронавируса от Обединеното кралство, Южна Африка, Бразилия и Индия вече се казват Alpha, Beta, Gamma, Delta. Наименованията са дадени по реда на откриване на мутациите.

Изборът, имената на мутациите да бъдат кръстени на гръцката азбука е дошъл след месеци обсъждания, предаде Reuters. Експертите са разглеждали и други възможни предложения, като имена на гръцки богове, на компании, известни марки и дори на извънземни.

В исторически план вирусите често са били свързани с местата, от които се смята, че са се появили, като Ебола, която е кръстена на едноименната конгоанска река.

Но това може да навреди на репутацията местата и често да е неточно, като например при така наречената пандемия „испански грип“ от 1918 г., чийто произход е неизвестен.

„Нито една държава не трябва да бъде заклеймена заради това, че е открила и докладвала вариантите на вируса“, каза епидемиологът на СЗО Мария Ван Керхове.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова