В Северна Корея въведоха поста първи секретар. Изчезнал ли е Ким Чен-ун?

106

Управляващата партия на Северна Корея е изменила устава си и е въвела нов пост – първи секретар. Новият пост е най-старшият от седемте секретари на партията и вероятно ще бъде зает от Джо Йонг 

„Човекът, който ще заеме тази длъжност, би трябвало да води заседанията на Централния комитет от името на водача на политическата формация и лидер на азиатската комунистическа държава Ким Чен-ун“, посочи агенция Reuters позовавайки се на източници от разузнавателните служби на Южна Корея.

На този етап няма потвърдени данни кой би могъл да стане заместник на Ким Чен-ун в партийното ръководството.

Търсенето на заместник на Ким Чен-ун може да означава, че държавният глава смята да се посвети на засилването на военната мощ на Северна Корея и/или да се концентрира върху външната политика на Пхенян.

Новината за промяната в устава на Трудовата партия бе разпространена на фона на информацията, че Ким Чен-ун не се е появявал пред хора почти месец. Последната публична изява на лидера на КНДР е била на 7 май, когато е посетил концерт в Пхенян.

Ким затвърди властта си на конгрес на Трудовата партия през януари, където беше избран за неин генерален секретар, заемайки титла, която за последно притежава покойният му баща Ким Чен Ир.

Сега Ким иска партията да играе по-голяма роля в правителството в сравнение с по-военно-центрираната администрация на баща си, добавя Ройтерс.

Самият Ким Чен Ун използва „статута на първи секретар“ от 2012 до 2016 година.

Новият пост е най-старшият от седемте секретари на партията и вероятно ще бъде зает от Джо Йонг Уон от петчленния президиум на Политбюро.

Джо се смята за един от най-близките помощници на Ким, чието назначаване в президиума е съобщено от държавните медии.

По публикацията работи: Ралица Димитрова