Откриха лекарство, което убива раковите клетки

107

Учени са успели да открият лекарство, което е в състояние на убие раковите клетки. Това дава нова надежда на специалистите в борбата с ужасната болест

Шотландските учени са тествали успешно лекарство, което е в състояние да убива раковите клетки, без да уврежда близките здрави тъкани, съобщават от Риа Новости.

Специалисти от Университета в Единбург са успели да комбинират малка молекула SeNBD с химично хранително съединение, за да принудят злокачествените клетки да го „погълнат“.

Раковите клетки са  „алчни “. Те се нуждаят от повече храна за енергия и обикновено абсорбират повече от здрави клетки. Според учените комбинацията от молекулата SeNBD и химично хранително съединение могат да се превърнат  „идеална плячка за вредни клетки“, които я консумират „без да знаят за нейната токсичност“.

Молекулата SeNBD обаче се явява фотосенсибилизатор – това означава, че тя може да убива раковите клетки само на светлина. Поради тази причина, хирурзите сами могат да  определят кога да активира лекарството, което намалява шансовете за увреждане на здравата тъкан и вероятността от странични ефекти като загуба на коса.

Учените са сравнили лекарството с „троянски кон“, а ефектът му – с „метаболитна бойна глава“. В същото време те декларират необходимостта от допълнителни тестове на лекарството.

 Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова