Разследват мащабна измама с тестове за Ковид в Германия

135

Правителството на Германия разследва голяма измама с тестове на Covid 19, съобщават от AP

Гражданите на страната могат да посещават магазини, музеи и заведения за хранене,  при условие, че представят отрицателен тест. Това бе повод за създаването на десетки хиляди тестови центрове, някои от които явно са прибягвали и до измама.

В петък главната прокуратура на Германия  е започнала  проверки на фирма в Бохум, която има няколко центъра за бързи тестове. Претърсени са били търговски обекти и частни жилища.

В Бавария също се провеждат разследвания по подозрение в измама. Министерството на здравеопазването в Мюнхен съобщи, че е известен случай, по който властите водят разследване.

Няколко местни медии съобщават, че операторите на тестови центрове в Северен Рейн-Вестфалия са таксували неправомерно повече тестове, отколкото действително са били направени. Тестовите центрове получават по 18 евро за тест на гражданин от държавата, като 12 евро са за извършване на услугата, а 6 за самия материал.

Държавата не изисква доказателства, че тестовете са извършени. Фалшифицирането на тестове обаче е трудно да се проследи, тъй като данните на тестваните лица не трябва да се записват.

Министърът на здравеопазването на страната Йенс Шпан коментира случая като написа в Twitter, че „всеки, който използва пандемията, за да забогатее, трябва да се срамува“. Той отбеляза, че прокурорите в западния град Бохум разследват някои предполагаеми случаи на измама, но каза, че повечето доставчици вършат професионална работа.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова