Министър Георги Панайотов обяви подробности за случая в Чешнегирово

82

До дни ще бъдат ясни резултатите от проверката на случая в пловдивското село Чешнегирово, при който военнослужещи влязоха в цех на частна фирма. Това съобщи в изявление пред медиите министърът на отбраната Георги Панайотов. Той подчерта, че в случая става дума за очевидно недоразумение, съобщиха за медия „Нова Варна“ от Пресслужбата на Министерството.

„През този период в България се провежда учението „Swift Response – 21“, в което са взели участие почти 2000 военнослужещи от няколко съюзнически държави, както и над 100 самолета. В рамките на това учение се случва очевидно недоразумение. Съюзнически военнослужещи със задача да прочистят района на десанта, тъй като учението представлява оттрениране на тактически въздушен десант, излизат извън периметъра на района на учението. Влизат в този цех, търсят „противниковите сили“, които очевидно не са работилите там граждани“, обясни министър Панайотов. Той подчерта, че не е упражнено никакво насилие от страна на съюзническите военнослужещи, не са използвани груби методи и мерки, и не са били въоръжени с бойни боеприпаси.

„Въпреки това случаят е повече от неприятен, защото показва някакви пропуски. Аз лично съм наредил проверка, с чиито резултати ще бъдете запознати, когато тя приключи. Очаква се това да стане до три дни“, каза министър Панайотов.

„Министерството на отбраната поднася извинения както на българските граждани, които са били в цеха, така и на собственика на фирмата. Поемаме ангажимент фирмата да бъде обезщетена, ако има нанесени материални щети“, заяви министър Георги Панайотов.
В отговор на въпрос защо не е предоставена информация по-рано министър Панайотов поясни, че не е бил подаван доклад по случая нито в служба „Военна полиция“, нито до ръководството на Министерството. Проверката, която се извършва, ще установи кои са лицата, които трябва да понесат съответната отговорност за това, каза той.