Анулирани са първите чартъри с туристи от Беларус до Варна и Бургас

75

Първите чартъри с туристи от Беларус до Варна и Бургас са анулирани след като вчера Украйна затвори въздушното си пространство за полети заради скандала със задържания журналист и опозиционер Роман Протасевич. Това съобщиха за медия „Нова Варна“ от TravelNews.

Тодор Камарашев, управител на туроператора “Теди-Кам”, който работи основно на пазарите от бившите соц страни заяви, че всички полети за 1 юни, 5 юни и 9 юни 2021 г. са анулирани въпреки, че са били пълни. Чартърната програма се отлага за след 18 юни, като ще се търси вариант за изпълнение през Русия. Това ще удължи и оскъпи полетите, но нямаме друг вариант, каза той.

Туроператорът вече е уведомил с писмо за ситуацията хотелиерите, които е трябвало да отворят обектите си и да приемат туристите. “Силно се надяваме повечето туристи от Беларус да се презепишат за бъдещ период, като ще ви държим информирани какво е решението им – анулация или промяна”, пише в писмото. При анулации “Теди-Кам” и хотелите ще трябва да връщат парите. Ситуацията е силно притеснителна за всички, защото над 20 хотела по морето са разчитали да отворят за летния сезон с туристите от Беларус. За съжаление положението с тази страна е геополитическо и българските власти не могат да се намесят, коментира Тодор Камарашев.

Чартърите на “Теди-Кам” от Украйна започват на 1 юни 2021 г. Записванията вървят добре на този пазар и очакваме възстановяване през този сезон. Тодор Камарашев се надява да бъде изчистен възможно най-скоро проблемът със зелените коридори през Румъния за пристигащите с автобуси от Украйна. Туроператорът отчита силен интерес в резервациите още на пазарите в Молдова, Румъния и Полша. На този етап не се очакват туристи от Русия.