Facebook с по-строги мерки срещу потребителите, споделящи фалшиви новини

30

Facebook ще налага наказание на потребителите, които многократно разпространяват фалшиви новини в социалните мрежи. Една от мерките, които компанията е предприела е да известява потребителите, ако съдържанието в определена страница, съдържа невярна информация

След множество оплаквания, Facebook ще започне да наказва потребители, които многократно споделят фалшиви новини, съобщават от Explica. Освен това социалната мрежа обяви, че ще поеме по-активна роля за публично идентифициране на страниците, които редовно разпространяват дезинформация.

Целта на наложените мерки е да се ограничи споделянето на погрешна, невярна и злонамерена информация, особено такава свързана  с чувствителни въпроси като пандемията от COVID-19, ваксините, изменението на климата, изборите други подобни.

Това е важна крачка в развитието на социалната мрежа Facebook. Всеки ден милиони хора по света консумират информация, която се споделя чрез социалната мрежа. Следователно е необходимо да има реални инструменти за контрол, не само приложими към самото съдържание, но и към страниците и акаунтите, които го разкриват.

Една от първите мерки, които компанията ще предприеме е да известява потребителите, когато четат, гледат или слушат съдържание, определено като дезинформация.

Facebook също обещава да бъде по-строг по отношение на личните акаунти, които многократно споделят фалшиви новини. В този случай „наказанието“ за потребители, които разпространяват дезинформация, ще бъде намаляване на обхвата на техните публикации. Това означава, че съдържанието ще бъде видимо за по-малък брой хора .

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова