Първи смъртен случай след поставянето на ваксината на Johnson & Johnson в ЕС

10402

В Белгия регистрираха първи смъртен случай след поставянето на ваксината на Johnson & Johnson

Европейският регулаторен орган разследва смъртта на жена , която е получила кръвен съсирек и ниски тромбоцити след поставяне на ваксината на Johnson & Johnson, предаде Reuters.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) е поискала от американския производител на лекарства да проведе поредица от допълнителни проучвания, които да помогнат за оценка на възможната връзка между ваксината и образуването на кръвни съсиреци при някои хора.

Организацията заяви, че разглежда случая в Белгия, заедно с други съобщения за образуване на кръвни съсиреци с белгийските и словенските агенции за лекарства.

EMA отбеляза, че това е първият доклад за фатален край след употребата на ваксината на J&J, въпреки че преди това имаше три смъртни случая в Съединените щати, свързани с тази еднодозова ваксина.

EMA заяви, че това е първият доклад за смъртен случай след употребата на ваксината J&J, въпреки че преди това бяха регистрирани три смъртни случая в САЩ, свързани с еднодозовата ваксина  на компанията.

По-рано в сряда Белгия спря употребата на ваксината COVID-19 на J&J за хора на възраст под 41 години заради смъртта на жена, която беше приета в болница с тежка тромбоза и дефицит на тромбоцити.

Към 20 май в ЕС са приложени над 1,34 милиона дози от препарата на J&J, съобщи EMA.

EMA и националните власти ще продължат да наблюдават безопасността и ефективността на ваксината и да предоставят допълнителни актуализации, ако е необходимо, каза тя.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова