България

Ще се сдобие ли България с нова подводница?

Началото на българското подводно плаване у нас е поставено преди 105 години.  По това време само още 9 държави имат подводници, според данни от официалния германски справочник. България е една от малкото страни, притежаващи свой подводен флот по време на Първата световна война.

В пристанището на Евксиноград през 1916 година за първи път е вдигнат българския флаг на подводницата УБ едно осем. Тогава лодката, произведена в Германия, излиза на първото си плаване във Варненския залив, а на борда са принцовете Борис и Кирил. Командир е лейтенант Никола Тодоров, а помощник командир – мичман първи ранг Иван Вариклечков, бъдещ командир на флота.

През следващите месеци подводницата изпълнява десетки бойни походи и става заплаха за плаващите в близост до нашите брегове вражески кораби.

„Aко преди 105 години придобиването на подводниците е било по повод участието на България във войната и подводниците успешно са изтласкали вражеските кораби и са предотвратили бомбандирането на крайморските градове и са ги спасили от разрушения, то в днешния свят подводниците също изпълняват такава роля, като дават една много добра възможност за ранно предупреждение за действията на всеки, който с лоши намерения иска да приближи нашия бряг“, разкри пред БНТ контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на Република България.

Преговорите за купуването на подводница трябва да продължат, категоричен е контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили. Флотът ни от години не разполага с подводен кораб, след като през 2011-та изважда от въоръжение половинвековната “Слава”.

„Естествено ние не можем да си позволим нови подводници – те са скъпо оръжие и България не може да отдели на този етап такива средства. Но е напълно по силите ни да възстановим подводното плаване, макар и с подводница втора ръка, закупена от някоя от нашите съюзни държави-членки на НАТО, ние вече имаме разговори с някои от тях“, посочи контраадмирал Кирил Михайлов.

Последното плаване на “Слава” е през 2010 година. Тогава командир е капитан първи ранг Камен Кукуров.

„Подводничарството е професия, която те научава да работиш в екип, това е едно от малките места, където от всеки един зависи животът на всички останали, в същото време изгражда лидери. Какво ми е взела? Взема свободата на живота, донякъде, но ти дава една друга свобода – на духа! Определено има нужда от наличието на повече подводници в акваторията, за да бъде възстановено статуквото на Военноморските сили“, разкри кап. I ранг Камен Кукуров – началник на Щаба на Военноморските сили.

От август миналата година “Слава” е превърната в музей и се поддържа с безвъзмездната помощ на граждани и членове на Съюза на подводничарите.

„След като си служил там се връщаш с едно умиление, с едни спомени, когато бяхме на 25 години и влязохме в този стоманен корпус, с физически сили, с много знания“, споделя кап. I ранг Ганчо Райков – зам.-председател на УС на Съюза на подводничарите в България.

Подводното плаване у нас трябва да бъде възстановено и то скоро, казват подводничарите. Защото липсата на подводница затруднява провеждането на учения, подготовката на моряците и възможностите за разузнаване.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спорт

Топката е в нашето поле: втора победа за националния отбор на България за девойки по плажен хандбал

Втора сензационна победа за националния отбор на България за девойки. Момичетата сразиха Сърбия на Европейското…

преди 2 дни
  • Здраве

Установена е връзка между приемането на витамин В3 и сърдечните заболявания

Възможно ли е така популярният в момента тост с авокадо и сьомга да е една…

преди 2 дни
  • Любопитно

Морска болест или не съвсем: как можем да се справим със стомашното неразположение през горещите дни

Какво трябва да знаем за стомашно-чревните заболявания през летните дни и как да се предпазим…

преди 2 дни
  • Любопитно

За пръв път в България

Първото успешно размножаване в дивата природа на египетски лешояд беше регистрирано у нас през изминалата…

преди 2 дни
  • България

Като риби на сухо – варненци отново без вода

Освен местност "Дилбер Чешма", на днешния ден още три района във Варна ще се превърнат…

преди 2 дни
  • България

„За мен това е забатачена работа пак от ТЕЛК“ – лекари с готовност за подаване на оставки, поради новата система на ТЕЛК

Как се отразяват на хората проблемите със системата за случайно разпределение на заявленията на ТЕЛК?…

преди 2 дни