Порои и градушки се задават в близките дни

174

Какво време ни очаква през юни?

„Предстоят порои и градушки от сряда и четвъртък. Валежите ще са краткотрайни, като от петък ще се преместят и на морето. Днес ще продължи да бъде топло. По-хладно ще бъде на морето. Температурите обаче ще започват леко да се понижават. Идните дни може да превали“. Това прогнозира климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

„Събота и неделя ще остане значително по-хубаво. След което ще започне едно доста съществено захлаждане на фона на тези 28 градуса, които имахме“, посочи още той.

„Без никакви валежи е малко вероятно да остане май, а с нахлуването на студен въздух валежите ще се изместят към морето.  От днес сме закачили едни светкавици, едни мълнии. Събота и неделя ще остане топло времето, след това ще започне едно захлаждане, в София ще е 21-22 градуса. Иначе температурите ще са нормални за май месец“, прогнозира още той.

„Температурите през май месец са добре, но България не е изпълнила и 50% от месечната си норма. Май месец трябва да вали. Следобед да вали до 16 часа и след това да грее слънце“, смята той.

„В сряда западна и централна България е по-дъждоносна, докато източна България ще е по-суха“, каза още той.

Ако има градушки, те ще са по-малки по площ на разпространение и интензитет. Юни ще започне с гръмотевични бури в планинските райони и с по-малко валежи от нормалното, обясни климатологът.

По публикацията работи Снежина Раева