Лекари успяха да възстановят зрението на пациент с помощта на иновативен метод

117

Лекари успяха да възстановят  частично зрението на напълно сляп човек с помощта на чувствителни на светлина протеини, открити за първи път при водораслите

Мъжът е бил лекуван с вид терапия, наречена оптогенетика, която е използвала протеините за контрол на клетките в задната част на окото му, предаде BBC

Пациентът разбрал, че процедурата е успешна, когато успял да види за първи  боядисаните ивици на пешеходната пътека.

Мъжът в живеел в Бретан, Франция и е лекуван в болница в Париж. Пациентът е бил диагностициран с пигментозен ретинит. Тази болест се характеризира с прогресивна загуба на периферното зрение и затруднения при нощно виждане.

Заболяването засяга повече от два милиона души по целия свят. Въпреки че пълната слепота е рядкост при това заболяване, мъжът е загубил напълно зрението си през последните  две десетилетия.

Оптогенетика представлява ново поле в медицината,  което обаче отдавна е основен елемент на фундаменталната неврология. Техниката се основава на протеини, произведени в водорасли, наречени канародопсини, които променят поведението си в отговор на светлината.

Първата стъпка в лечението е била генната терапия. Генетичните инструкции за направата на родопсини са взети от водорасли и са дадени на клетки в дълбоките оцелели слоеве на ретината в задната част на окото му.

Сега, когато бяха ударени със светлина, те изпращаха електрически сигнал към мозъка.

Те обаче биха реагирали само на кехлибарена светлина, така че пациентът  e носел очила с видеокамера отпред и проектор отзад, за да заснеме случващото се в реалния свят и да проектира версия с правилната дължина на вълната върху задната част на окото.

Отнело е  месеци, докато в окото се натрупат достатъчно високи нива на родопсините и  мозъкът по същество научи нов език, за да може да вижда отново.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова