Арестуваха президента и министър-председателя на Мали

121

ООН призова за незабавно освобождаване на президента,министър-председателя и министъра на отбраната

Военни офицери са задържали президента,министър-председателя и министъра на отбраната на временното правителство на Мали, съобщават от Reuters

Те са били отведени във военна база в Кати близо до столицата Бамако. Арестуването им може да задълбочи политическата криза в западноафриканската държава, където през август миналата година бе извършен военен преврат.

Политическата нестабилност и военните бойни действия усложниха усилията на западните сили и съседните държави да подкрепят обедняващата нация, допринасяйки за регионалната несигурност. Ндау и Уанса са били натоварени с надзора на 18-месечния преход за връщане  към гражданско управление , но мнозина в правителството са се противопоставили на контрола на военните над редица ключови позиции.

Мисията на Организацията на обединените нации в Мали призова за „незабавно и безусловно“ освобождаване на президента,министър-председателя и министъра на отбраната като заяви, че тези, които държат лидерите, ще трябва да отговарят за действията си.

Делегация от най-важния регионален орган за вземане на решения „ECOWAS“ ще посети Бамако днес, за да помогне за разрешаването на „опита за преврат“, се казва в съвместно изявление на ECOWAS, ООН, Африканския съюз, Европейския съюз и няколко европейски държави.

Държавният департамент в САЩ също призова за „безусловното освобождаване на задържаните „.

„Международната общност предварително отхвърля всеки акт, наложен с принуда, включително принудителни оставки“,заяви групата.

Държавният департамент на САЩ призова в изявление за „безусловното освобождаване на задържаните в момента“.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова