След коронавируса: Смъртоносна инфекция завладя Индия

460

Смъртоносна гъбична инфекция засегна голяма част от Индия. Мукормикоза (черна гъба) е рядка инфекция, която често се среща в почвата и растенията. Тя се предава по различни начини – по въздушно-капков път, чрез вдишване на спори на гъбичките, през очите и др. Опасната инфекция се появява при много пациенти преболедували Ковид 19

Индия съобщава за повече от 8 800 случая на смъртоносна „черна гъба“ при нарастваща епидемия от болестта.

Обикновено рядката инфекция, наречена мукормикоза, има смъртност 50%, като някои заболели могат да се спасят единствено чрез хирургично отстраняване на  окото.През последните месеци смъртоносната инфекция е засегнала хиляди пациенти, които са били излекувани или се възстановяват от коронавирус.

Според специалисти вероятно съществува връзка между разпространението на „черната гъба“ и стероидите, които се използват за лечение на Ковид. Инфекцията обикновено се появява между 12-18 дни след възстановяване от Ковид.

Западните щати Гуджарат и Махаращра са докладвали повече от половината от установените случаи на Мукормикоза. В още 15 щата са докладвали между 8 и 900 случая. Заради нарастващия брой на заболелите, 29 щата на страна обявиха болестта като епидемия.

Мукормикозата е много рядка инфекция. Тя се причинява от заразяване с гъбичката Mucorales, която често се среща в почвата, растенията, оборския тор и разлагащите се плодове и зеленчуци.Пренасянето на заразата става по различни начини – въздушно-капков път, чрез вдишване на спори на гъбичките или през очите, с поглъщане през храносмилателния тракт или с проникване през наранена кожна повърхност.

Инфекцията засяга синусите, мозъка и белите дробове и може да бъде животозастрашаваща при пациенти с диабет или тежко имунокомпрометирани, като пациенти с рак или хора с ХИВ / СПИН.Предразполагащи фактори за заразяване са и недохранването и херпесните вируси.

Няма специфично лекарство за мукормикозата. Лечението е комплексно, като в много случаи е необходимо хирургично отстраняване на засегнатите тъкани

 „Заразяването с черната гъбичка се превърна в по-голямо предизвикателно от Covid-19. Ако пациентите не бъдат лекувани навреме и правилно, смъртността може да достигне до 94%. Цената на лечението е скъпа, а лекарствата са в недостиг “, обясни д-р Панди, който е лекар в една от най-големите болници в Индия.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова