Петгодишно дете е единственият оцелял при трагедията с кабинков лифт в Италия

408

Вчера инцидент с кабинков лифт в Италия доведе до смъртта на 14 души. Единственият оцелял след трагичното събитие е петгодишно дете от Израел. Детето е настането в болница в Торино

Министърът на транспорта на Италия обеща да установи причината за катастрофата с кабинковия лифт, при която загинаха 14 души, след като оловният кабел очевидно е щракнал и кабината се спуснала обратно надолу по планината, докато не е слязла от линията и не е паднала на земята.

Единственият оцелял от ужасния инцидент в неделя е 5-годишно момче Ейтан Биранот Израел. Детето е настанено в болница в Торино с множество счупени кости.

Министерството на външните работи на Израел съобщи, че родителите на детето, по-малкият брат и двете му прабаби са сред загиналите в трагичния инцидент. Всички останали жертви са били жители на Италия, съобщават от AP.

Бедствието в едно от най-живописните места в Северна Италия ,планинският връх Мотароне, повдигна нови въпроси относно качеството и безопасността на италианската транспортна инфраструктура.

Италианските власти са създали специална комисия за разследване на случилото се. Министърът на транспорта Енрико Джованини се очаква да пристигне днес на мястото.

Министерството на транспорта заяви, че предварителната проверка на записа на безопасността и поддръжката на кабелната линия показва, че цялата асансьорна конструкция е била подложена на ремонт през август 2016 г. и че през 2017 г. е извършена пълна проверка на поддръжката.

В края на миналата година  са били извършени проверки на самите кабели, включително магнитни проверки на първичните кабели на лифта: кабелът, който дърпа кабината нагоре в планината, поддържащият кабел, който държи автомобила, и спасителните кабели. През декември е била извършена друга визуална проверка.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова