Тома Биков: Да се разсекретят всички документи, свързани с подслушванията на политици у нас

41

Политическа партия ГЕРБ настоява да бъдат разсекретени всички документи, свързани с подслушванията на политици, ако те съществуват. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ на брифинг в централата на партията.

Той добави, че трябва да бъдат разсекретени тези документи, да бъдат казани имена, да се потърси отговорност, ако има незаконни действия, като всичко това трябва да се предаде на компетентните органи.

„Убеден съм, че темата с подслушванията на сегашните хипотетични десетки политици ще бъде забравена, след като минат изборите, защото тя е част от предизборната кампания. Министърът на вътрешните работи участва, заедно със служебното правителство, в предизборната кампания, това е абсолютно недопустимо и Конституцията не предполага такава роля за едно служебно правителство. Те са част от кампанията, те са страна в кампанията, те участват, а не организират изборите по този начин“, коментира Биков. Той заяви, че от ГЕРБ са „шокирани от факта, че министър-председателят твърди, че има подслушвания на политици, защото така е чул от медиите, а те са публикували изявленията на Атанас Атанасов“.
Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов каза, че „след снощното интервю на служебния министър-председател Стефан Янев разбрахме, че той бил научил от медиите, че били подслушвани политици“. Министър-председателят е в състояние да научи каква е истината, ние също искаме да знаем каква е истината и ако е нарушен законът, трябва да бъде понесена отговорност от нарушилите го, заяви Митов. Той коментира, че „президентът Радев и вътрешният министър Рашков не могат да простят на службите, че разкриха и разбиха руската шпионска мрежа“. Нашата оценка е, че атаките срещу службите са заради това, а служебното правителство, постепенно и съвсем очевидно, се превръща в предизборен щаб на президента Радев и служи за неговото преизбиране, коментира Митов. Той отбеляза, че твърденията за подслушванията са се появили от Атанас Атанасов, който „за пореден път излиза с подобни твърдения“, както в миналото, когато са идвали избори, но се е установявало, че нищо от това не е истина.
В България има закон, по който се издава разрешение за използване на специални разузнавателни средства и подобни разрешения се одобряват от съда, каза Даниел Митов. Той призова „всичко да бъде разсекретено, съдът, ако трябва да извади статистиката на разрешеното използване на специални разузнавателни средства и да стане ясно каква е истината“.
Един от въпросите, свързани с подслушванията, е дали изобщо „Демократична България“ стои зад тези „крьорфишеци, защото имам чувството, че една огромна част от хората, които симпатизират на тази партия, не симпатизират на милиционерщината и на конспиративната теория, на която „г-н Атанасов е хронична жертва от дълги години“, коментира Това Биков.