Урсула фон дер Лайен: ЕС ще предложи ваксини на 70 % от пълнолетните граждани до края на юли

47

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, съобщи, че кампанията за имунизация срещу Ковид 19 постепенно набира скорост и вероятно скоро ще настигне тази на САЩ

„Стремим се да предложим ваксини на 70% от всички възрастни до края на юли. Това е почти същата цел като тази, която САЩ са си поставили“, каза тя по време на конференция.

Фон дер Лайен добави, че досега ЕС е изнесъл 220 дози от ваксините срещу Covid 19, включително към програмата COVAX,съобщават от RTE.

„Други държат цялото си производство на ваксини само за себе си, но ЕС ще постигне целите си за ваксинация, без да се изолира от света „- заяви още председателят на ЕК.

По-рано днес европейската комисия заяви, че е подписала трети договор с фармацевтичните компании BioNTech SE и Pfizer Inc за допълнителни 1,8 милиарда дози ваксини.

Според договорът ваксините трябва да бъдат произведени в ЕС, като основните им компоненти трябва също да са с европейски произход.

 Посочено е също така, че доставката на ваксините до ЕС е гарантирана още от самото начало на снабдяването през 2022 година.

„Новият договор вече е в сила, което е добра новина за нашата дългосрочна борба за защита на европейските граждани срещу вируса и неговите варианти“, заяви фон дер Лайен и добави: „Потенциалните договори с други производители ще следват същия модел и ще бъдат в полза на всички“.

Урсула фон дер Лайен заяви също, че съвсем скоро и младежите ще имат възможността да се ваксинират. Тя посочи, че е необходимо да се реагира бързо с подобрени версии на ваксините в случай на опасни мурации на вируса.

 


Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова