САЩ се отказват от санкциите срещу „Северен поток 2″

53

Администрацията на Байдън се отказа от санкциите срещу компанията зад руския газопровод „Северен поток 2“ до Германия и нейния главен изпълнителен директор, заяви в сряда държавният секретар Антъни Блинкен, предаде Reuters

В доклад на Държавния департамент, изпратен до Конгреса, се стига до заключението, че „Северен поток 2“ и неговият главен изпълнителен директор Матиас Варниг, съюзник на руския президент Владимир Путин, са участвали в санкционирана дейност. Но Блинкен незабавно се отказа от тези санкции, заявявайки, че това е в интерес на САЩ.

Решението е взето, когато администрацията на Байдън се стреми да възстанови връзките с Германия, след като отношенията се влошиха при бившия президент на републиканеца Доналд Тръмп. Отказите нямат конкретна крайна дата, но могат да бъдат отменени от държавния секретар.

Държавният департамент наложи санкции срещу четири руски кораба, включително „Академик Черски“, който започна да полага тръби за проекта в датски води през април. Той също наложи мерките на пет други руски образувания, включително руската морска спасителна служба.

„Днешните действия демонстрират ангажимента на администрацията за енергийна сигурност в Европа, в съответствие с обещанието на президента да възстанови отношенията с нашите съюзници и партньори в Европа“, заяви Блинкен в съобщение, публикувано по време на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров в Исландия за Конференция на Арктическия съвет.

Президентът Джо Байдън се противопостави на проекта за 11 милиарда долара, който ще отведе руския газ от Арктика до Германия, като заяви, че това е лоша сделка за Европа. САЩ са износител на природен газ за Европа под формата на втечнен природен газ, но руският газ е по-евтин.

Вашингтон се опасява, че Русия може да използва „Северен поток 2“ като лост за отслабване на държавите от Европейския съюз чрез увеличаване на зависимостта от Москва.

Руската държавна енергийна компания „Газпром“ (GAZP.MM) и нейните западни партньори се надпреварват да завършат газопровода за изпращане на природен газ под Балтийско море. Проектът, вече завършен на около 95%, би заобиколил Украйна, лишавайки я от изгодни транзитни такси и потенциално подкопавайки борбата й срещу руската агресия.

Американски служител призна, че спирането на проекта ще бъде трудно, но Вашингтон ще продължи да се опитва. „Наследихме тръбопровод, който беше завършен с над 90% и затова спирането му винаги е било много дълго“, каза служителят на Държавния департамент.

С темповете, по които се изгражда, „Северен поток 2“ ще бъде завършен преди края на годината, ако не и по-рано, твърдят анализатори.

Американските депутати от двете страни, които се противопоставят на проекта, заявиха, че санкциите не стигат достатъчно далеч, тъй като Русия вероятно ще продължи да работи.

Сенаторът Джим Риш, старши републиканец в комисията по външни отношения на Сената, заяви, че отказът ще бъде „подарък за Путин, който само ще отслаби лоста на Съединените щати преди предстоящата среща на върха на Байдън-Путин“.

Байдън „трябва да направи всичко възможно, за да постигне това, което администрацията на Тръмп не успя да направи в продължение на четири години: да спре окончателно завършването на газопровода“ Северен поток 2 „завинаги“, каза сенаторът Боб Менендес, демократ и председател на комисията.

Юрий Витренко, новият главен изпълнителен директор на украинската държавна енергийна компания „Нафтогаз“, заяви, че „Северен поток 2“ е „най-злокачественият и опасен геополитически проект на Русия“ и че Украйна ще поиска от Вашингтон да приложи изцяло своите закони и да наложи санкции за спиране на тръбопровода.

Американските служители се надяват, че отказът ще даде време за дискусии с Германия относно потенциалните негативни ефекти от тръбопровода и ще осигури някакъв лост за задълбочаване на сътрудничеството по по-широки въпроси като пандемията, изменението на климата, икономическото възстановяване и отношенията с Китай и Русия.

Отказът също така „осигурява пространство за дипломатическа ангажираност с Германия за справяне с рисковете, които завършеният тръбопровод би представлявал за Украйна и европейската енергийна сигурност“, каза представител на Държавния департамент пред репортери.

Германия настоява САЩ да се откажат от съпротивата си срещу проекта, аргументирайки, че цялостната връзка е твърде важна, за да се жертва за това, което Берлин определи като търговски проект.

„Виждаме това като конструктивна стъпка, която с удоволствие ще обсъдим допълнително с нашите партньори във Вашингтон“, каза германският външен министър Хайко Маас пред репортери. Прочетете още

Руските власти сигнализираха в сряда, че отказът може да помогне за оправянето на натоварените връзки на Вашингтон с Москва

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова