ЕК подписа нов договор с Pfizer за доставката на допълнителни 1,8 милиарда ваксини

19

ЕК подписа нов договор с Pfizer  за доставката на 1,8 милиарда дози. Той ще бъде сключен за период от 3 години

Днес Европейската комисия подписа трети договор с фармацевтичните компании BioNTech и Pfizer. С него се запазват допълнителните 1,8 милиарда дози от името на всички държави-членки на ЕС, за периода от края на 2021 до 2023 г, съобщават на сайта на европейския орган.

Това ще даде възможност да бъдат закупени 900 милиона дози от настоящата ваксина и от ваксината, адаптирана към другите варианти на вируса.

Според договорът ваксините трябва да бъдат произведени в ЕС, като и основните компоненти на ваксините също трябва да са с европейски произход.

 Посочено е също така, че доставката на ваксините до ЕС е гарантирана още от самото начало на снабдяването през 2022 година.

Благодарение на добре установеното сътрудничество с компаниите по настоящите договори и на навременните механизми на доставка, дозите са осигурени. Възможността за държавите-членки да препродават или даряват дози на страни в нужда извън ЕС или чрез механизма COVAX е засилена, допринасяйки за глобален и справедлив достъп до ваксината по целия свят. Този нов договор ще укрепи капацитета на ЕС за производство на ваксини, като по този начин ще позволи да се обслужват други пазари по света.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че новоподписаният договор е “ добра  новина за дългосрочната ни борба за защита на европейските граждани срещу вируса и неговите варианти“.

 Днешният договор с фармацевтичната компания BioNTech-Pfizer обогатява широкия портфейл от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, заедно с вече подписаните  договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac и Moderna.  Това разнообразно портфолио от ваксини гарантира, че Европа има достъп до достатъчно дози, за да имунизира цялото си население, включително за вариантите на вирусите.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова