Google разработи приложение за идентифициране на кожни заболявания

57

Google представи инструмент, който използва изкуствен интелект, за да помогне за откриване на състояния на кожата, косата и ноктите, въз основа на изображения, качени от пациенти, съобщават от BBC

Изпробването на „инструмента за подпомагане на дерматологията“, представено на годишната конференция за разработчици на технологичния гигант, Google IO, трябва да стартира по-късно тази година, се казва в съобщението.

Приложението е удостоено със знак CE за използване като медицински инструмент в Европа.

Здравните експерти заявиха, че напредъкът на AI може да позволи на лекарите да осигурят по-специално лечение на пациентите.

AI може да разпознае 288 кожни заболявания, но не е проектиранo да замести медицинската диагноза и лечение, казаха от компанията.

Разработването на приложението е отнело три години и включва за набор от 65 000 изображения на диагностицирани състояния, както и милиони изображения, показващи белези, за които хората са загрижени, и хиляди снимки на здрава кожа, във всички нюанси и тонове.

Освен че използва изображения, приложението също така изисква пациентите да отговарят на поредица от въпроси онлайн.

Приложението се основава на предишни инструменти, разработени от Google, за да се научи да открива симптомите на някои видове рак и туберкулоза.

Понастоящем нито един от тези инструменти не е одобрен като алтернатива на диагнозата при хора.

Според компанията в търсачката на Google  всяка година има около 10 милиарда търсения на проблеми с кожата, косата и ноктите.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова