Облекчават пътуванията в ЕС за ваксинирани туристи

96

Европейската комисия (ЕК) потвърди информацията, че държавите-членки  са постигнали споразумение за въвеждане на облекчения за пътувания от чужбина по несъществени поводина ЕС, предаде Reuters

„Посланиците на страните от ЕС постигнаха споразумение за разрешаване на влизането на напълно ваксинирани туристи в ЕС от трети страни“, каза говорителят на ЕК,. Той отбеляза, че на този етап се говори за ваксини, получили одобрението на европейския Агенция по лекарствата (EMA). Според него сега Съветът на ЕС трябва да одобри тази препоръка, която обаче не е задължителна.

Както се очаква, темата за отваряне на границите и свързаните с тях сертификати за ваксинация трябва да се превърне в една от основните въпроси на извънредната среща на върха на държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз на 25 май.

Страните от ЕС обсъждат идеята за въвеждане на сертификати за ваксинация, признати във всички 27 държави от ЕС от началото на март. Името „зелена цифрова карта“ е измислено от Европейската комисия, тя също така предлага този документ да включва три категории данни: действителната ваксинация, датите на заболяването COVID-19 и датите и резултатите от PCR тестовете.

В същото време все още не е ясно защо и в какви ситуации ще се използват тези документи. Няма окончателно споразумение дали зелената карта ще включва само данни за ваксини, одобрени в ЕС, или дали държавите ще имат правото да добавят ваксини, одобрени от техните национални регулатори, но все още не са сертифицирани от институциите на ЕС.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова