Зоран Заев: ЕС рискува да загуби властта си на Балканите

63

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев предупреди ЕС, че е репутационен удар на Балканите и ще загуби повече позиции за конкурентни сили, ако не започне скоро преговори за членство с неговата страна и Албания

Членовете на ЕС се съгласиха преди повече от година да започнат разговори с двете страни, но процесът е задържан, главно защото България е блокирала пътя на Северна Македония към масата за преговори. Правителството в София настоява, че двустранните спорове между България и Северна Македония за езика и историята трябва да бъдат разрешени, преди да започнат разговорите.

Разочарованието от ЕС в региона се усложнява от изоставащия напредък на блока в предоставянето на ваксини срещу Ковид на балканските си съседи, което ги кара да се обърнат за допълнителни дози към Русия и Китай.

„Много въпроси не се осъществиха по начина, по който нашите граждани очакваха и поради това евроскептицизмът се увеличава“, каза Заев в интервю пред Politico.

Заев заяви, че невъзможността за започване на преговори ще засегне не само Македония и Албания, но и по-широкия регион на Западните Балкани, който сега е заобиколен от членове на ЕС и е бил сцена на поредица от войни през 90-те години, когато Югославия беше разкъсана.

Ако не се види, че ЕС изпълнява обещанията си в региона, това също ще даде по-малко стимул на Косово и Сърбия да разрешат различията си в спонсорираните от ЕС преговори и ще направи по-малко вероятно Босна и Херцеговина да се справи с реформите, необходими за собственото си членство преговори, аргументира се той.

И ако пътуването на региона към ЕС се забави, каза Заев, „има повече място“ за други сили, по-специално цитирайки Русия и Китай.

Заев отхвърли и идеята на европейския комисар по разширяването Оливер Варели да продължи напред в преговорите за членство в Албания, като същевременно задържи Северна Македония.

Заев отбеляза, че ръководителите на европейските институции, както и на много държави-членки на ЕС, ясно са заявили през последните дни, че и двете страни трябва да вървят напред заедно. „Германия, Словакия и Гърция са сред тези, които ясно заявиха, че не споделят мнението на унгарския комисар“.
„Има ясно послание за липса на разединяване и се надявам, че България ще бъде разумна“, каза Заев.

Заев предположи, че Варели може да се е опитвал да подтикне Северна Македония и България да постигнат споразумение за справяне с възраженията на София. „Винаги вярвам в добрите намерения и вярвам, че той е искал да окаже натиск върху нас и България да намери решение, ако е възможно“, каза той.

Той изрази оптимизъм, че може да се намери край на безизходицата с България, описвайки проблемите между София и Скопие като „несъществени“.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова