В Русия пускат четвърта ваксина срещу Ковид

47

Руският президент Владимир Путин съобщи, че съвсем скоро ще бъде пусната четвърта руска ваксина срещу Ковид

Той отбеляза още, че Русия е заинтересована от сътрудничество с чуждестранни партньори в борбата срещу пандемията, предаде Риа Новости.

В страната има няколко регистрирани ваксини срещу COVID-19.Sputnik V е първото в света лекарство за профилактика на коронавирусна инфекция. Той е разработен в Центъра Gamaleya на Министерството на здравеопазването върху проучената и тествана платформа на човешки аденовирусни вектори. Sputnik V е одобрен в 66 страни с общо население над 3,2 милиарда.

Втората ваксина срещу COVID-19, регистрирана в Русия, е EpiVacCorona. Тя е разработена в новосибирския център „Вектор“ на Роспотребнадзор. Препаратът не съдържа жив вирус и изгражда имунитет чрез използването на изкуствено синтезирани
пептиди.

Третото лекарство „KoviVac“, създадено в центъра на Чумаков на Руската академия на науките, се основава на „мъртъв“ вирус SARS-CoV-2. Според експерти „KoviVac“ демонстрира ефективност, когато се тества върху доброволци.

В началото на май Министерството на здравеопазването регистрира Sputnik Light – това е първият компонент на Sputnik V. Според ръководителя на Руския фонд за директни инвестиции (RDIF) Кирил Дмитриев, олекотената версия е фокусирана главно върху чуждестранните пазари, където има силни огнища на епидемия.

По-рано премиерът Михаил Мишустин заяви, че повече от 24 милиона руснаци вече са преминали през различни етапи на ваксинация. Той също така отбеляза необходимостта от формиране на колективен имунитет до края на годината.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова