Митничарите от „Лесово“, вземали подкупи, получиха окончателни присъди (ВИДЕО)

blank
Снимка: Google Maps
- Реклама -

Седем служители на Митнически пункт „Лесово“, които са обвинени във вземане на подкуп, са признати за виновни. Случаят е от 2016 г., когато престъпната група беше разбита. Тази присъда е окончателна.

„Като длъжностни лица, в качеството си на митнически служители, са получили противозаконна облага в левове и чуждестранна валута. Тези суми са искани от шофьорите на автомобили, преминавали границата”, обясни Даниела Ангелова.

Събраните суми са в големи размери и в различни валути – евро, долари, турски лири. Отнети са в полза на държавата. Те са намерени в пункта „Лесово”.

- Реклама -

Предвиденото наказание за това престъпление е до три години лишаване от свобода. Митническите служители обаче не са осъждани за други престъпления, затова с решението те са освободени с глоба в размер на 5 000 лева за всеки от тях.

От прокуратурата обясниха, че това не е споразумение, а окончателно решение на Апелативния специализиран наказателен съд, с което се отменя оправдателна присъда на първа инстанция и се постановява такова решение. Това е максималният предвиден в закона размер глоба.

Единият от осъдените е началник на митническия пункт, а останалите са митнически инспектори. До разкриването на схемата се е стигнало след разследване, проведено от ДАНС през 2014 г. Разпитани са множество свидетели. Използвани са специални разузнавателни средства – записвани са разговори и срещи.

- Реклама -