Турция сложи край на локдауна, някои строги мерки остават

66

Тази сутрин в 5:00 часа беше сложен краят на локдауна в Турция. Той започна на 29-ти април. Предвижда се до 1-ви юни да започне етап на нормализация в страната. Издадена е заповед от турското Министерство на вътрешните работи с правила, валидни за този етап, но те няма да бъдат много по-различни. 

Задължително остава носенето на маска от гражданите от всички възрасти, а също – и спазването на физическа дистанция. Ще продължи и вечерният час, с тази разлика, че вместо в 19 ч. както досега, ще започва в 21 ч. Остава забраната за излизане на гражданите от вкъщи през уикендите, с изключение на тези, които имат специално разрешение.

Учебните заведения остават затворени, като учениците от всички класове ще учат онлайн до края на настоящата учебна година (2 юли). Редовни занятия се предвижда да започнат чак през септември/октомври.

Новост е премахването на досегашните ограничителни мерки за гражданите над 65 години. Ваксинираните с две дози ще имат право да се движат свободно, но неваксинираните ще могат да излизат само между 10 и 14 ч. Подрастващите до 18 години ще се радват на свободно придвижване, пише БТА.

Възстановяват се междуградските пътувания със самолет, влак и автобус, без да се изисква специално разрешение и спазване на вечерния час, с изключение на дните, в които ще се прилага забраната за излизане от вкъщи. Моловете отварят с работно време 10-20 ч. Те обаче няма да работят през уикендите. Отварят се фризьорските салони, магазините, офисите, работилниците, ателиетата за конфекция и други, с работно време 7-20 ч.

Магазините за хранителни стоки ще бъдат отворени през седмицата, но ще остават затворени в неделя. Ресторантите и кафетериите ще продължат да предлагат кетъринг. Остават затворени спортните обекти, спа центровете, салоните за масажи, басейните и други.

Наредбата на вътрешното министерство за процеса на нормализация в Турция предизвика недоволство в средите на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Депутатът и член на Централното изпълнително бюро на ПСР Метин Кюлюнк разкритикува наредбата, която по думите му не отговаря на очакванията и не предлага по-различни мерки от тези при локдауна.

„След като изминаха 17 дни на пълно затваряне, гражданите очакваха, че ще се премине към „период на нормализиране“. Че ресторантите и кафетериите ще бъдат отворени, както и че ще бъдат осигурени редица свободи, които бяха забранени по една странна логика. Наредбата обаче не предлага „Календар за нормализиране“ и „запазва сегашното положение до второ нареждане“. С други думи тази „нормализация“ не е по-различна от локдауна, въведен преди 17 дни“, написа турският депутат в личния си акаунт в Twitter.

Междувременно днес ще се проведе заседание на специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса. Очаква се президентът Реджеп Тайип Ердоган да обяви решенията от срещата.

По публикацията работи: Мариела Анастасова