Бойко Рашков за промените в МВР: Чистка няма, има смяна на кадри

blank
Кадър: bTV

По думите му ръководителите на службите са излезли в неплатен отпуск с идването на служебното правителство

Ръководни кадри в системата за сигурност за излезли в неплатен отпуск до септември, след като е било назначено служебното правителство. Това заяви в ефира на bTV служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. По думите му излезлите в отпуск са „прекалено много на брой“.

„Знаете ли колко много се разболяха, когато встъпи в длъжност служебният кабинет? Знаете ли, че службите за сигурност у нас са излезли в неплатена отпуска до месец септември? Пита се в задачата: Кой им е позволил да получат този отпуск? (…) Регионалният директор на Пловдив, всички ръководни длъжностни лица в системата за сигурност у нас в момента са в неплатен отпуск. А кой им е разрешил, при положение, че те са на пряко подчинение на министър-председателя? Не на този, на предишния. Оставям на вашите зрители да си отговорят сами. Държавата в момента е без ръководства на службите ни за сигурност. Тези служби са се самообезглавили“, обяви Рашков.

И добави, че хората на възлови длъжности в системата са назначени от предишната власт Рашков отхвърли обвиненията, че уволненията в МВР са чистка и каза, че не е бил наясно, че едното от отстранените от длъжност лица – Бойко Славчев, е свидетел по делото с джиповете и президентския секретар Пламен Узунов.

„Доколкото знам (това дело – бел. ред.) не се движи, стои в момента в прокуратурата с политическа цел. То може да се приключи много бързо, но това не се прави. Целта е политическа“, заяви вътрешният министър.

„Българският избирател иска промяна и ще я получи. Тази промяна не може да се реализира без смяна и на ръководители в отделните ведомства“, добави той.

Рашков съобщи, че в министерството ще има още смени на служители поради несправяне с работата и нарушения.

„Когато в Министерството на вътрешните работи има информация, че в някои населени места на последните избори са получени 95-98% от гласовете само за една партия под строй и това се повтаря непрекъснато, възниква естествено съмнение как се получава така. (…) Включително имам данни и информация за осигуряване на възможност за преминаване през границата на мигранти. Имам и информация, че високопоставени ръководители са ползвали служебна кола, с която са катастрофирали в почивен ден, без заповед за командировка, заедно със семейството си и няма взето никакво отношение към този ръководител. Включително след като приключи проверка, която съм назначил, че в някои регионални дирекции на вътрешните работи, се съхраняват все още машини за гласуване, които са били транспортирани за 4-ти април. Трябва да проверим какво правят тези машини там. Кой им е разпоредил да се съхраняват и кой го е разпоредил, могат ли да бъдат манипулирани…“, заяви още служебният министър.

По публикацията работи Снежина Раева