Окончателно: Съдът обяви ареста на Пламен Бобоков за незаконен

83

Интересен обрат се получи с делото на бизнесмена Пламен Бобоков. То беше срещу заповедта на СДВР за 24-часовото му задържане през юли 2020 г. Делото е прекратено.

На втора инстанция Административният съд в София (АСГГ) прие, че Бобоков е станал жертва на полицейски произвол, задържан е незаконно и без мотиви, както и че тази мярка несъразмерно е ограничила правата му, съобщава в. Сега.

Съдиите Пламен Горелски, Антони Йорданов (докладчик) и Димитрина Петрова се съгласяват с изводите на първата инстанция – Софийския районен съд.

Съдът напомня, че законът задължава органите да мотивират актовете си. Затова и в заповедта си за задържане на бизнесмена СДВР е трябвало да изложи конкретна обосновка.

Съдиите казват, че за да бъде някой задържан от МВР за 24 часа, трябва да има достатъчно данни, че е участвал в престъпление. А не първо да бъде задържан, а след това да се търсят доказателства. Затова и процесуално-следствените действия, извършени след ареста на Бобоков и повдигнатото му след това обвинение, няма как да обосноват задържането му.

„Обратното би довело по скоро до произвол при прилагането на мярката и необосновано задържане на лица, което противоречи на целта й. Тя не е да се наложи наказание за установено по категоричен начин престъпление, а да се попречи на уличения в извършването му да се укрие, или да извърши друго престъпление, или да осуети наказателно преследване“, пишат тримата съдии.