До дни: Електронните рецепти влизат в сила. Готови ли са лекарите и аптекарите

127

14 дни ни делят от заветната дата, когато електронната рецепта ще замени окончателно хартиената. Това се очаква от много наши сънародници. Очаква се до първи юни системата да заработи. 

„При издаването на електронната рецепта, се издава код, според мене този код е напълно излишен, защото със своето ЕГН пациентът може да си получи електронната рецепта. Знаем, че ЕГН-то е уникално на територията на България, така че няма смисъл да се издава код, като си кажеш ЕГН, спокойно може да бъде издадена рецептурната бланка”, смята д-р Илия Христов, общопрактикуващ лекар, пердава NOVA.

„Малко се усложнява с компютърната конфигурация, защото ако е по-стара, по-трудно обработва информацията, вече програмите стават по-тежки и повече време изисква да може да се обработи пациентът”, смята д-р Христов.

Евгени Антонов и фармацевт от Петрич. В неговата аптека само 2% от клиентите идват с хартиени рецепти. Останалите са с електронни. В тях понякога се срещат неточности.

„При нас в аптеката, когато дойде рецептата, като я отворим, излизат бройните. При нас се получава да дойде количество например за една таблетка вместо една опаковка. Чисто технически някой път сървърите се забавят”, обяснява Евгени Антонов.

В медицинските среди се опасяват, че няма план Б, ако системата с електронните рецепти се срине.

„Ако стане нещо с електронния облак, на който се изпращат електронните рецепти, и не може да бъдат приемани там, как да бъде изписването на тези рецепти? Видяхме как в САЩ стана проблема с петролопровода, за една седмица няма кой да доставя нефт. А при нас електронният облак ако се развали, кой ще достави електронните рецепти на пациентите”, пита д-р Христов.

И лекари, и фармацевти забелязват, че електронната рецепта не притеснява и не плаши пациентите, дори те да са по-възрастни. В средите отчитат това като малка изненада.