Съвети за закупуване на слънчеви очила

617

Притежавайки очила, усещате, че улесняват виждането в слънчев ден, независимо дали сте зад волана или пешеходец, или сте на почивка на морския бряг или карате ски. Използването на висококачествени лещи е най-добрата протекция срещу ултравиолетовите лъчи, причинители на краткосрочни и дългосрочни увреждания на зрението.

Проучванията сочат, че натрупаното излагане на слънце може да повиши риска от катаракта, състоянието е водеща причина за загуба на зрение в световен мащаб, растежи като птеригиум и няколко вида рак на очите. Дори само няколко часа интензивно излагане на ултравиолетови лъчи може да доведе до известна временна слепота. Всеки може потенциално да страда от тези състояния, но децата и хората със светли очи е препоръчително да се пазят повече, тъй като зрението им е по-податливо на увреждане.

Когато купувате чифт, с който искате защита за очите си от вредните фактори в околната среда, е важно да търсите етикет, указващ, че те спират сто процента от вредните лъчи. Колкото повече покритие имат очилата, ще знаете, че много малко вреди могат да нанесени върху очите. Замислете се дали не е по-добре да си купите слънчеви очила с по-големи лещи или очила с обвивка, възпрепятстваща навлизането на лъчите отстрани.

По-тъмните стъкла обаче не защитават повече. Макар и затъмнените стъкла според някои да са по-готини, не е гарантирано, че те ограничават максимално вредните лъчи. Нюансът не е от толкова голямо значение. На пазара има модели с жълти, зеленикави или дори черни лещи. Те обаче не спират повече слънцето, но могат да увеличат контраста, което може да е полезно за онези, спортуващи на открито.

Парите, които ще инвестирате, не трябва да са от водещо значение. Не бива да вярвате на твърденията, че очилата, осигуряващи най-добра защита, са най-скъпите. Добри слънцезащитни очила можете да откриете и на доста приемливи цени. По-евтините модели, обявени като сто процента UV-блокиращи, са доста ефективни, дори могат да се доближат до по-скъпите опции. 

Инвестирайте в класиката! Подобно на повечето модни покупки, няма да сбъркате, разделяйки се с по-голяма сума за чифт, който ще притежавате с удоволствие и ще ви бъде верен помощник в защитата.