Природни методи, които ще ни помогнат да заспим по-бързо

127

Страдате ли често от безсъние? Тези природни методи ще ви помогнат да се справите с този проблем

Ето кои са те

Пийте чай

Съществуват различни билки, които действат успокоително и ни помагат да заспим бързо. Сред тях са валерианата, маточината, глогът, хмелът и лавандулата.

С чая от валериана ще се отървете от безсънието, ако причината за него е тревожност или нервност. При хронични проблеми може да се пие и през целия ден, разделен на порции.

Чаят от хмел също действа успокоително и може да се използва в комбинация с валериана. Маточината помага на тялото ви да си почива пълноценно. При по-продължително безсъние, може да пиете този чай и разделен на няколко приема през деня. Чаят от лавандула има най-добро действие, когато се консумира преди сън. Той атакува вътрешното безпокойство. Ароматът на торбичка със сушена лавандула, пришита към възглавницата, също има добър приспивен ефект.

Топъл душ преди сън

Да си приготвите приятна вана или да се затоплите под душа преди лягане е един от най-добрите естествени методи за бързо заспиване. Той отпуска мускулите и успокоява мислите ни. За още по-силен ефект можете да добавите продукти за вана с хмел или лавандула.

Топло мляко

Топлото мляко с мед преди сън е популярен метод за бързо заспиване както в различни източни култури, така и в Европа. Една от теориите около успокояващото действие на млякото е, че то ни влияе на чисто психологическо ниво. Топлата напитка преди лягане ни напомня за уюта и грижовността на нашите родители, баби и дядовци. Млякото също така съдържа жизненоважната аминокиселина триптофан. Тя активира отделянето на хормоните мелатонин и серотонин, които са от голямо значение за пълноценния сън.

Как да постигнете хигиена на съня?

Лягайте си по едно и също време всяка вечер

Спете в проветрено помещение на подходяща температура – между 18 и 21 градуса; Ако се будите от всеки малък шум, използвайте тапи за уши

Избягвайте късното обилно хранене, а също и кафе, алкохол, никотин, които действат разсънващо

Движете се пълноценно, за да чувствате приятна умора в края на деня и да заспивате по-лесно

Спазвайте приятен за вас режим преди лягане – йога, медитация или хубава книга; Пригответе се за сън на леко приглушена светлина. Това важи най-вече за екрана на смартфона, който ни разсънва за часове напред

Източник: Actualno.com

По публикацията работи: Ралица Димитрова