Ананиев: Силно съм притеснен от действията на служебния кабинет

678
blank
Кадър: Facebook
- Реклама -

ГЕРБ даде извънреден брифинг в централата на партията по повод започналите масови чистки от служебния кабинет на Румен Радев и назначенията, които ги последваха.

„Категорично искам да заявя, че съм притеснен силно за случващото се в последните 48 часа на служебния кабинет на Радев. Аз бях министър в първия му служебен кабинет и много добре познавам функциите на служебния кабинет. Те са две – първо, да организира безпристрастни и честни избори и второ, да преведе страната без сътресение, като осигури нормално функциониране на публичния сектор. Вместо това без анализ и експертиза бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции – НАП и Митници. Вие знаете, че тези две агенции са кръвоносната система на финансовия сектор. Тези съкращения доведоха до голямо напрежение в тези две системи. Това може да доведе до рязко спадане на приходите в държавния бюджет“, каза Кирил Ананиев.

„Като член на първия кабинет на Радев на мен ми бяха поставени задачи незабавно да уволня изпълнителните дирекции на НАП и Митниците. Моят отговор беше категоричен, че първо трябва да уволни мен. Второто искане към мен при приет преди седмици бюджет беше да увелича с 300 милиона лева бюджета на МО, без да има никакви източници за това. Това правилна политика ли е, правилно ли е да се прави това“, възмути се Ананиев.

- Реклама -

„От 4 години е ръководител на НАП и със своя управленчески опит показа, че и в условия на пандемия системата може да се справи по един блестящ начин. Желанието на президента да уволня двамата директори доведоха до силно напрежение в работата им. Не трябва да допускаме това напрежение и сега“, заяви Ананиев на брифинг на ГЕРБ.

От партията обявиха, че предишните шефове – Галя Димитрова и Георги Костов, не са политически назначени и по тази причина не могат да си обяснят рокадите.

От ГЕРБ посочиха, че именно в тези две агенции е имало доста добри резултати през годините. И се заканиха, че през следващите два месеца стриктно ще следят работата на НАП и Агенция „Митници“, за да проверят дали смяната на директорите ще доведе до положителен резултат.

- Реклама -