Гърция разхлабва мерките: Без SMS-и за излизане от вкъщи

102

Гърция започва да разхлабва мерките срещу коронавируса. От петък вечерният час ще бъде 00:30 ч., вместо 23:00 ч., а ограниченията за пътуването в страната ще бъдат премахнати.

„Оставяме локдауна зад нас“, подчерта заместник-министърът за координация на правителствената дейност Акис Скертос.

Също от петък системата за пазаруване с „кликни и вземи“ и „кликни и пазарувай“ ще бъде отменена, тъй като търговията се връща към обичайната си работа. В сила ще бъдат здравни протоколи, предвиждащи да има един купувач на 25 квадратни метра, пише БТА.

От петък гръцката версия на „зелен сертификат“ за пътуване до островите (с изключение на Лефкада и Евия) влиза в сила, с лодка или по въздух. Тези, които искат да пътуват, трябва да имат сертификат за ваксинация (14 дни след втората доза), негативен резултат от PCR тест, извършен до 72 часа преди пътуването, негативен резултат от бърз тест или бърз домашен тест, извършен в близките 24 часа, или документ, удостоверяващ преболедуване на КОВИД-19. Всички местни и чуждестранни пътници на възраст над 5 години ще бъдат задължени да спазват тези условия.

Ресторантите в Гърция ще останат без музика през месец май. Детските градини ще отворят на 17 май, летните кина ще отворят на 21 май, а културните пространства на открито – на 28 май. От юни ще бъде позволено провеждането на сватби и кръщенета на открито с максимум 100 присъстващи.

По публикацията работи: Мариела Анастасова