Учени от НАСА заснеха зашеметяващи нови кадри на Юпитер (ВИДЕО)

291

Учени от Международната обсерватория на Близнаци са пускали зашеметяващи изображения на Юпитер, които учените са успели да заснемат с помощта на космическия телескоп на НАСА, Хъбъл

Изображенията, показват газовия гигант в три различни вида светлина, като всеки от тях поставя различен акцент върху многобройните постоянни бури на планетата – включително Голямото червено петно.

Заснетите три изображения показват дължините на вълните на инфрачервената, видимата и ултравиолетовата светлина на Юпитер, като те вероятно ще предоставят данни за по-нататъшни проучвания на изследователите.

Сравнението на трите типа дължини на вълните също разкрива, че тъмната област, която представлява голямото червено петно ​​в инфрачервеното изображение, е по-голяма от съответния червен овал във визуалното изображение. Това несъответствие се дължи на факта, че всяка техника за изобразяване улавя различни характеристики на атмосферата на планетата, според Разрешение От американската Национална лаборатория за оптични и инфрачервени астрономии (NOIRLab), която публикува изображенията във вторник (11 май).

Докато инфрачервените наблюдения показват зони, покрити с плътни облаци, видимите и ултравиолетовите изображения подчертават местата на така наречените хромофори, които са молекули, които абсорбират синя и ултравиолетова светлина, придавайки на петно ​​характерния му червен цвят.

От друга страна, противоположните облаци на Юпитер се виждат ясно и в трите сцени. Изображенията са заснети едновременно на 11 януари 2017 г. Ултравиолетовите и видимите изображения са заснети от широкополната камера 3 на космическия телескоп Хъбъл, докато инфрачервеното изображение е заснето от инструмента за близко инфрачервено изобразяване (NIRI) в Gemini North на Хаваите.

 

По публикацията работи: Ралица Димитрова