Спират предлагането на първа доза от ваксината AstraZeneka в две канадски провинции

30

Канадските провинции Алберта и Онтарио заявиха , че ще спрат предлагането на първите дози от ваксината AstraZeneca, съобщават от Reuters

Провинция Онтарио се позовава на доказателства, че рискът от редки кръвни съсиреци е малко по-висок от изчислените по-рано.

От канадската провинция Алберта заявиха, че са  предприели същата стъпка само защото не е ясно кога може да пристигнат повече пратки с ваксината, а не поради загриженост относно страничните ефекти.

Длъжностни лица в Онтарио заявиха, че приблизително един от 60 000 души, получили ваксината в провинцията, е развил усложнението, което включва кръвни съсиреци, придружени от ниско ниво на тромбоцити, клетки в кръвта, които му помагат да се съсирва.

Става дума за общо осем случая. По-рано регулаторите и експертните групи в Канада, Австралия, Обединеното кралство и Европа са изчислявали, че рискът е между един на 95 000 и един на 130 000. Три смъртни случая в Канада са свързани с ваксината AstraZeneca.

Длъжностни лица заявиха, че ваксината е ефективна и отбелязаха, че все по-често се предлагат алтернативни ваксини от Pfizer (PFE.N) и Moderna (MRNA.O). Канада е разпространила малко над 20 милиона дози различни ваксини срещу COVID, а 11,6% са ваксините на AstraZeneca.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова