СЗО: Индийският вариант на Covid-19 е открит в 44 страни по света

125

Световната здравна организация заяви, че индийският вариант на Ковид 19 , е открит в десетки страни по целия свят

Агенцията на ООН за здравеопазването заяви, че вариантът B.1.617 на Covid-19, открит за първи път в Индия през октомври, е бил открит в над 4500 проби „от 44 държави във всичките шест региона на СЗО“, предаде France 24.

„ СЗО е получила доклади за откритията от пет допълнителни държави“, се казва в седмичната си епидемиологична актуализация за пандемията. Извън Индия, Великобритания е съобщила за най-голям брой случаи на Covid, причинени от индийския вариант на вируса.

По-рано тази седмица СЗО обяви B.1.617 като „вариант на безпокойство“.Поради това той е добавен към списъка, съдържащ три други варианта на Covid-19 – тези, открити за първи път във Великобритания, Бразилия и Южна Африка.

Вариантите се считат за по-опасни от оригиналната версия на вируса, тъй като те или са по-трансмисивни, смъртоносни или могат да преминат през някои ваксинални защити.

Вариантът B.1.617 е добавен към списъка, тъй като изглежда, че се предава по-лесно от оригиналния вирус. СЗО също така посочи „предварителни доказателства“, че вариантът е по-устойчив на лечение с моноклонално антитяло Бамланивимаб, и също така подчерта ранните лабораторни изследвания, показващи „ограничено намаляване на неутрализацията от антитела“.

Организацията подчерта обаче, че „реалното въздействие“ върху ефективността на ваксините срещу варианта, например „може да бъде ограничено“.

Разпространението на B.1.617, наред с други по-преносими варианти, изглежда е един от няколкото фактора, подхранващи драматичния скок в Индия на нови случаи и смъртни случаи.

Индия – държава с 1,3 милиарда души – е на второ място по брой заразени с Ковид след САЩ. В момента в страната са регистрирани над 300 000 нови случая и близо 4000 смъртни случая всеки ден.

Новият скок на случаите опустоши големите градове, включително столицата Ню Делхи и финансовия център Мумбай, изтласквайки болниците до краен предел и водещ до сериозен недостиг на кислород и легла.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова