Напрежението между Израел и „Хамас“ ескалира. Жертвите са вече 40

124

Израел нанесе стотици въздушни удари в Газа, а палестинските бойци изстреляха множество ракетни обстрели по Тел Авив и южния град Беершеба в най-интензивните военни действия в региона от години

Най-малко 43 души са били убити в Газа, откакто насилието ескалира в понеделник, а шестима души са загинали в Израел, предаде Reuters.

13 етажа са изравнени със земята в Ивицата Газа. Ударено е и 9-етажно здание, в което са се помещавали апартаменти и компании за производство на лекарства.

Местните жители се опитали да избягат от района с деца на ръце и раници с най-необходимото.

Израел обяви, че атакува цели на „Хамас“, сред които разузнавателни центрове и места, откъдето се изстрелват ракети. Над 80 бойни самолета са извършили стотици въздушни удари.

Израел заяви, че военните му самолети са насочили и убили няколко от разузнавателните лидери на ислямистката група Хамас днес сутринта.

Най-тежката офанзива между Израел и Хамас след войната през 2014 г. в управлявания от Хамас анклав засили международната загриженост, че ситуацията може да излезе извън контрол.

„Израел полудя“, каза мъж на улица Газа, където хората избягаха от домовете си, когато избухнаха експлозии.

Американският посланик на мир на САЩ в Близкия изток Тор Уенесланд заяви, че ООН работи с всички страни за възстановяване на спокойствието. Египет призова през нощта палестински лидери да настояват за сдържаност, съобщиха египетски източници за сигурност.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова